Dobó István Vármúzeum - Eger
3300 Eger, Vár 1.
06 36/312-744 /114-es mellék
Dobó István Vármúzeum
2019.05.25
gyerekeknek, felnőtteknek
A gabona, s a belőle készített ételek évezredek óta táplálékunk szerves részét képezik. A búzaszem útja a kenyérig több, egymástól függő folyamat eredménye, mely a termőföldön a vetés s azt ezt követő aratással kezdődik. A kalász gondos feldolgozása a következő lépés, melynek eredménye maga a kalászból nyert búzaszem. Ezt az ember kezdetben természetes formájában, majd a tűz megismerésével megpörkölve és megfőzve fogyasztott. A későbbiekben a magvak őrlése volt az a folyamat, amelynek köszönhetően a kenyér fejlődésének egy újabb pontjához jutott az emberiség. Látogatóink kipróbálhatják a gabonaőrlés egyes módszereit, valamint megismerkedhetnek a különböző korokban használt gabonafélékkel, zöldségfélékkel, gyógy- és fűszernövényekkel, s a belőlük készített ételekkel. Mindemellett bepillantást nyerhetnek a korabeli malmok, pékcéhek és konyhák érdekes világába is.