Programok

Tűz az éjszakában. A hamvasztás rítusa az őskorban.

info heading

info content

ELTE BTK Régészettudományi Intézet - Budapest

1088 Budapest, Múzeum körút 4/B

+36703611505

http://regeszet.elte.hu/

ELTE BTK Régészettudományi Intézet Könyvtár

2019.05.24 18:50

12 éves kortól

Sötétség és halál. Egymástól látszólag elválaszthatatlan egység. A haldokló szemei lezárulnak, maradványai földbe kerülnek, emléke idővel szertefoszlik. A közösség fekete ruhát ölt, földet szór az elhunytra, majd végül lassan, de felejt.

Ebben a csendes sötétségben lobban lángra a halotti máglya. Hatalmas tűzzel égő és hőtől vibráló látványa egyszerre félelmetes és megigéző. Ennek köszönhetően a hamvasztás a halott emlékének részévé válik, mégpedig egy olyan eseményként, mely többről szól, mint a halott egyszerű elégetése. A hamvasztás a test speciális kezelése, egy megtisztító és átalakító rituálé. Éppen ezért a hamvasztás rítusának kultúránként eltérő elemei és sok esetben szigorú szabályai voltak és vannak napjainkban is.

Az előadás során a hamvasztás e változatos elemeibe és szerepeibe nyerhetünk bepillantást őskori temetkezéseken és néprajzi példákon keresztül. Legvégül pedig két bronzkori máglya megépítésével és meggyújtásával a szemünk előtt elevenednek meg a hamvasztás rejtett pillanatai.